Bord langs de weg de meest effectieve Buitenreclame
Bij het zoeken naar de ultieme mediamix denkt niet iedereen direct aan een ‘rondje outdoor’, maar omdat je het als enige échte massamedium kunt inzetten en omdat het nogal wat van de creativiteit vergt voelen we toch een redactioneel zwak voor het tikkie traditioneel aanvoelende billboard. Uit vers onderzoek verricht door GWI blijkt dat adverteerders momenteel vooral zoeken op plaatsen waar het post-pandemische dagelijks leven zich afspeelt. En dat zo’n groot bord gewoon echt werkt.
Digitale buitenreclame is momenteel de grootste groeier, met opvallende billboards en speciale boodschappen die effectief zijn om de aandacht van de consument te trekken. Innovatieve en creatieve strategieën kunnen helpen vooral ook om een jonger publiek te trekken.
Waar de regels en voorschriften in minilandje Nederland behoorlijk zijn dichtgekit waar het gaat om outdoorreclame, zullen velen zich verwonderd of geërgerd verbazen over de totale chaos die je in sommige buitenlanden aantreft. Pak een paar D-wegen in Noord-Frankrijk en je moet je als argeloze automobilist al geregeld door een soort on-Nederlands woud aan ‘outdoor-pub’ worstelen. Lokale slagers, aanbevelingen voor hypermarché’s, horeca, Netflix én Gilette staan er vaak in slagorde opgesteld aan de gemeentegrens om de aandacht van passanten te vangen. Meestal een fijne extra inkomstenbron voor de lokale grondeigenaar.
45,6% van de forensen zegt zich reclames te herinneren die te zien waren tijdens woon-werkverkeer
Al die drukte is er niet voor niets. Sterker: het bord langs de weg (met vaak een snel te consumeren boodschap) heeft impact. Buitenreclame is wereldwijd inmiddels hersteld van de pandemische neergang, en billboards langs de weg lijken inderdaad het meest memorabele formaat zijn. Dat schrijft WARC althans naar aanleiding van data die het weer ophaalde bij Target Audience GWI. En er blijkt een stevige cross channel-impact: In het vierde kwartaal van 2021 zei 16,4% van de internetgebruikers dat ze nieuwe merken of producten ontdekten via advertenties op billboards of posters. Wie zich daar niets bij kan voorstellen zou de gokbedrijven en flitsbezorgers eens in gedachten moeten nemen.
Pre-pandemische niveaus
Dit percentage is boven het niveau dat in 2020 is gerapporteerd en in lijn met het niveau van vóór de pandemie. Advertenties die te zien zijn in het openbaar vervoer laten trouwens een vergelijkbaar herstel zien, 14,3% zegt zelfs dat het outdoor ‘gebruikt’ om nieuwe merken of producten te ontdekken. Opvallend: Uit GWI-gegevens blijkt dat advertenties langs de weg het meest worden gezien: 45,6% van de forensen zegt zich advertenties te herinneren die te zien waren tijdens hun laatste woon-werkverkeer-rit. Adverteren óp een bus, busstation of bushalte komt op de tweede plaats. Dat wordt op de voet gevolgd door billboards en plakkaten op straatniveau (bijvoorbeeld een poster) en op specifieke locaties zoals winkelcentrums of luchthavens. Resultaten waar de outdoor-exploitanten blij van worden want door de pandemie en de veel grotere impact van data-privacy lijken veel merken hun mediastrategie tegen het licht te houden.
Bron: Marketingfacts 19 maart 2022
Wil je meer weten over de mogelijkheden van buitenreclame bij CMC Media, klik dan hier